Суверенният фонд на Саудитска Арабия изкупува поевтинелите акции на нефтени и

...
Суверенният фонд на Саудитска Арабия изкупува поевтинелите акции на нефтени и
Коментари Харесай

Саудитска Арабия купува ударно дялове в европейски петролни компании

Суверенният фонд на Саудитска Арабия изкупува поевтинелите акции на нефтени и газови компании, написа Wall Street Journal. По данни на изданието по този метод към този момент са били добити акции на норвежката Equinor, англо-холандския консорциум Royal Dutch Shell, френската Total и италианската Eni за общо към 1 милиард $.

Изглежда, Саудитска Арабия към този момент е решила да не следва тактиката си за диверсификация на стопанската система, която не разрешава нахлуване в акционерния капитал на частни предприятия, занимаващи се с изследване, произвеждане и продажба на петрол и природен газ, разяснява изданието. Още повече, че фондът изкупува съществени дялове. Така да вземем за пример в норвежката Equinor, той към този момент е 12-ият по величина акционер. Дяловете му в другите компании не се прецизират, само че евентуално също става въпрос за задоволително огромни по размер пакети.

Съдейки по дейностите на саудитците, може да се направи заключението, че чакат възобновяване на цените на петрола, а оттова и на цената на акциите на тези компании.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР